2020 blir året då polariseringen och våldet ökar

Då vänsterns och högerns psykologier ställs inför svensk samtid blir effekten ökad polarisering.

Vänsterns psykologi är rätt välbekant. Det är den stora berättelsen om emancipation från orättfärdiga auktoriteter och den lilla människans kamp mot förtryck. Förtrycket kan vara patriarkalt, rasistiskt, kapitalistiskt och strukturellt. Genom kamp för identiteter bryter man tabun och intar mark för frihet. Fienden är inom samhället. Det handlar om islamofobi, kvinnoförtryck och homofobi. Om repression mot olikheter. Sverigedemokrater representerar allt det man därför ogillar. Problemet är att 25 procent håller med dem och att Moderaterna och Kristdemokraterna snart gör gemensam sak med ”fienden”.

Högerns psykologi utgår från en helt annan berättelse som börjar med den trygghet och det land som gått förlorat på grund av sociala och kulturradikala reformer och experiment. Vänstern anklagas för att ha förorsakat etniska konflikter och terrorism genom att inte markera mot gängvåld, klanbaserad dominans och islamistisk fundamentalism. Det är också berättelsen om hur Sverige blev fattigt genom kombinationen av öppna gränser och en välfärdsstat där fattigpensionärer och LSS-berättigade ställs mot illegala invandrare och ensamkommande utan asylskäl.

Högern utgår från en verklighet med begränsade resurser, vänstern från en verklighet där de med pengar och status alltid förtrycker de svaga .

I förhållande till dagens situation med både islamistisk fundamentalism och eskalerande våldsbrottslighet å en sidan och en stark växande misstro visavi rättsstaten och politikens vilja å den andra, tenderar 2020 att bli ett årtal där konflikterna och polariseringen i samhället kommer att öka, inte minska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s