Schweiz som libertariansk förebild

När man som libertarian får mer intelligenta argument mot en frihetlig samhällsvision brukar några av de bättre argumenten röra stabilitet över tid. Hur kan en frihetlig ordning bestå över tid, givet människans tendens till korruption och vilja att använda staten för snabba och enkla lösningar på samhällsproblem. Svaret är att en frihetlig ordning är möjlig över tid, men att vi måste tänka oss ett realpolitiskt system som upprätthåller friheten och som samtidigt samordnar resurser för gemensamt försvar och en gemensam ordning. Som tur är finns ett sådant föregångsland som har haft en stabil konstitution över tid. Detta land är Schweiz.

Schweiz har bevarat en decentraliserad konstitution sedan 1300-talet och baseras på självstyre i Kantonerna, respekt för privat äganderätt, direktdemokrati och där allmänna folkomröstningar respekteras på nationell nivå i Förbundssamlingen. Landet röstade exempelvis mot medlemskap i EU, men har ett avtal för handel med EU.

Schweiz har också ett intressant försvarssystem som baseras på att medborgare som genomfört värnplikt skall ha vapen och ammunition i sina hem för snabbast möjliga mobilisering. Landet har också en frihetlig och pragmatisk syn på beroendesjukdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s